Aceto balsamico

06.04.2015 23:43

Když se řekne ocet v Itálii, myslí se tím většinou balzamikový ocet.
Tento sladkokyselý produkt se vyrábí pouze v provinciích Modena a Reggio Emilia.
Rozlišují se 3 typy:
• aceto balsamico tradizionale di Modena DOP
• aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia DOP
• aceto balsamico di Modena IGP
Certifikát DOP (denominazione d´origine protetta) stanovuje výrobcům
přísná pravidla pro výrobu balzamikového octa. Jedním z nich
je například původ hroznů pouze z provincií Modena a Reggio Emilia.
Stáří octa
Dle pokynů asociace se vyrábí 2 druhy tradičního balzamikového octa:
- Affinato (vyzrálý): zraje minimálně 12 let
- Extravecchio (velmi starý): zraje minimálně 25 let
Samotná chuť balzamikového octa se pohybuje od lehce kyselé až ke sladké.
Mladší verze je doporučována na saláty a ryby, masa, starší potom k parmazánu,
ale i sladkému ovoci hlavně k jahodám, broskvím a exotickému ovoci.
Zajímavé použití octa je i s míchanými vajíčky.
Existují imitace tradičního balzamikového octa, je proto potřeba dávat pozor
na slovo "tradiční" v názvu octa.

—————

Zpět